Upplev Mälaren i kajak – massor av möjligheter

Paddling är en naturupplevelse deluxe. För den som väljer att utforska Mälaren i kajak väntar såväl bra motion och sköna stränder, som vackra vyer och obebodda öar. Sugen på en utmaning? Följ med till Västeråsaren och kajakexperten Per Fredins favoritö!

Paddeln skär genom det ljumma vattnet när kajaken glider in mot Norrskär. Det är nästan vindstilla, tyst och väldigt fridfullt när vi går i land på den lilla Mälarön. Här väntar lika delar äventyr och avkoppling, med solvarma klippor, vackra ekar och marken täckt av ett hav av försommarens alla vänaste liljekonvaljer.

Att paddla kajak till Norrskär är en av Per Fredins favoritturer i Mälaren. Från Björnögården paddlar han genom Hässlösundet söderut till Fröholmens fyr, innan han korsar farleden mot Norrskär, som ligger vid Ridöns nordöstra hörn. På slutet kan både vind och vågor utmana. Turen är inget för nybörjare, men för den rutinerade bjuder Norrskärsturen på rolig paddling och ett vackert utflyktsmål.

– Med kajak öppnas så många möjligheter i Mälaren! Man behöver inte färdas långt för att vara mitt i naturen. Att packa tält, sovsäck och lite mat för att övernatta på Norrskär eller någon annan fin Mälarö är väldigt trevligt, säger Per Fredin.

Motionsform och naturupplevelse i ett

När det kommer till paddling, och inte minst paddling i Mälaren, så är Per Fredin en verklig expert. Han föddes in i kajaksporten: hela familjen paddlade och från barnsben var det träning och tävling som gällde på vardagarna, och semestrarna tillbringade familjen på kajakresor. Numera är Pers tävlingskarriär avslutad, men med friluftscentret Aktivt Uteliv har kajaken i stället blivit hans jobb. Kärleken till paddling som motionsform och naturupplevelse har definitivt inte rostat med åren.

– En av tjusningarna med att paddla är att det är ett så friktionsfritt sätt att ta sig fram på. Och vatten är både fascinerande och lugnande. Dessutom är variationsmöjligheterna närmast oändliga när man paddlar, man kan paddla i åar eller älvar, i små eller stora sjöar och i exempelvis Mälaren finns mängder av öar att upptäcka, säger Per Fredin.

Både kurser och guidade turer

Sedan några år tillbaka håller Per och Aktivt Uteliv till på Björnögården, mitt i ett av Västeråsarnas mest älskade friluftsparadis. Intresset för att paddla kajak är stort och hit kommer både lokalbor och turister för att gå kurs, hyra eller köpa utrustning. I år satsar Aktivt Uteliv stort på guidade kajakturer i Mälaren. Det blir både dags- och övernattningsturer, bland annat i samarbete med Sjöevent som har stugor på vackra Aggarön. För den som inte testat innan så rekommenderar Per att starta med en kort grundkurs.

– Då slipper du klassiska nybörjarmisstag, som hur man kliver i och ur kajaken. Känner man sig säker med i- och urstigning så blir Mälaröarna mycket mer tillgängliga. I sommar hoppas jag att ännu fler tar chansen att upptäcka hur fantastisk Mälaren är!

Kajak på Mälaren – tre tips

Per Fredin paddlar gärna till Norrskär, men det är en tur som kräver en hel del erfarenhet. Här är tre andra tips i olika svårighetsgrad. Alla turer utgår från Björnögården, där man också kan hyra kajak.

  1. Gäddeholm

Lätt tur som inte kräver några förkunskaper, med nio kilometers paddling i lugna och vindskyddade Hässlösundet. Vid Gäddeholm kan man kliva upp både vid brygga och sandstrand, och här finns toalett och grillplats.

  1. Östra Holmen

Fyra-fem kilometer lång, medellätt tur. Det finns gott om fina landstigningsplatser på olika delar av Östra Holmen, klipporna på norra sidan av ön är en favorit. Vid badplatsen finns sommarcafé och toalett. Tänk på att paddlingen över Västeråsfjärden är utsatt för både vind och båtvågor, och om det blåser stiger svårighetsnivån på turen avsevärt.

  1. Björnö runt

Elva kilometer lång, medelsvår tur som kräver lite erfarenhet. Björnö runt är en riktig klassiker där man får uppleva både Hässlösundet och Västeråsfjärden. Det finns gott om fina landstigningsplatser runt hela ön, men även ett stopp på den obebodda lilla ön Stora Skärplingen rekommenderas. Tänk på att utsidan av Björnö är utsatt för både vind och vågor som kan öka svårighetsgraden.

Inspiration