Knektleden – häftigt MTB-spår i unik gruvmiljö
Hur är en perfekt MTB-helg? Frågar man Niklas, Tobbe och Eleonor så spelar flera faktorer in. Först ska det vara lätt att hitta till MTB-området. Sedan ska lederna vara välskyltade. Flow är önskvärt. Liksom fika, umgänge och ett schysst ställe för after bike.
I Västmanland är förutsättningarna bra för en perfekt MTB-helg, och på Trails of Västmanland finns allt om de bästa lederna samlat. För vårt cykelgäng var det framför allt Knektleden vid Sala Silvergruva som lockade. Vid gruvan har stigar trampats i århundraden: på 1400-talet var det gruvarbetare, på 1900-talet kom turisterna och nu är det stigcyklisterna som upptäckt den unika gruvmiljön.
Sagt och gjort, cyklar lastades på tak och dragkrok och bilens GPS ställs in på Sala Silvergruva. Med på resan var Tobbe som inte väjer för några utmaningar, Niklas som rätt nyligen börjat cykla och så Eleonor, kartläsaren som har koll på det mesta, till exempel att den rödskyltade Knektleden startar vid – hör och häpna – Knektschaktet. Leden är knappt sju kilometer lång och går mitt i den gruvhistoriska kulturmiljön. Största utmaningen med cyklingen kan faktiskt vara att hålla fokus på stigen. Unik natur, antika byggnader och spännande gruvhål drar lätt åt sig blickarna.
Två varv runt Knektleden
Knektleden bjuder på några småtekniska partier, men med lite cykelvana tar man sig runt. Här finns inga långa, branta backar, utan det är slingrande singletrack på fast underlag med en hel del sten och grus som gäller. Flera av stigarna består av material från gruvbrytningen, och att cykla i den naturliga rockgarden som bildats uppe på stenhögarna är en riktigt cool upplevelse. Inne i skogen är cyklingen mer flowig, här är inte så mycket stenar och rötter som bromsar utan det går att få upp härlig fart.
– Knektleden var definitivt en av de ballaste lederna jag har cyklat på! Miljön var så häftig och väldigt karaktäristisk. Att cykla på de vassa, taggiga stenarna var en utmaning, framför allt mentalt. Det såg ut som att det skulle göra rätt ont om man ramlade där, säger Tobbe.
Första rundan runt Knektleden tog gänget på fart. Sedan blev det fika och vätskepaus innan det var dags för varv två.
– På andra varvet stannade vi till lite mer, kollade på utsikten och häftiga lämningar från gruvbrytningen. Vi mötte rätt mycket folk som var ute och gick, men det ställde inte till några problem. Och så cyklade vi förbi ett vattenfyllt dagbrott som var väldigt fint, där hade jag gärna badat, säger Niklas.
After bike och övernattning
Efter två varv på Knektleden var det dags att runda av cykeldagen. Att det görs bäst med lite cykling är väl sen gammalt!? En cykeltur från gruvan, genom fina gamla Salakvarter, så ligger Måns Ols utvärdshus. Här fick badsugne Niklas ett dopp på den mysiga badplatsen innan man slog sig ner på den stora uteserveringen vid strandkanten. Med en kall öl och en saftig hamburgare summerades intrycken från dagen, innan gänget tog bilen för att checka in på boutiquehotellet Norrängens Alpacka strax norr om Sala.
– Det är för att testa cykling i nya, spännande miljöer som vi varje år försöker komma iväg på den här MTB-resan. Men man cyklar ju inte hela tiden; vi vill gärna uppleva annat också. Den här gången blev det skönt bastuhäng på kvällen och en promenad med alpackor på morgonen. Det var verkligen något helt nytt, skrattar Eleonor.
Fina MTB-spår på Lindmuren
Utvilade och med en rejäl dos lurvigt alpackagos i bagaget var det dags för en ny cykelupplevelse. På resans andra dag styrde Niklas, Tobbe och Eleonor mot Surahammar. Vid golfbanan finns MTB-området Lindmuren, som lockade med flera spår i olika längd och svårighetsgrad. Här bjöd den röda leden på riktigt härlig cykling – stök blandades med flow, det var drops, långa svepande stenhällar och grovgrusiga tallhedar. Det blev några timmars rolig och pulshöjande cykling innan det var dags att styra bilen hemåt, många upplevelser rikare. Årets MTB-helg blev så nära perfekt det går att komma.